Koninklijk Nieuws

Koninklijk Nieuws

Gert-Jan de Wit

Prinses Maxima aanwezig bij proloog opera Don Giovanni

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden woonde dinsdagmiddag 29 mei in het Haags Montessori Lyceum de proloog bij van een educatief- en social mediaproject rondom Mozart’s opera Don Giovanni.

De proloog betreft een voorstelling van operagezelschap OPERA2DAY, in samenwerking met leerlingen van het lyceum, waarin vrouwenverleider Don Giovanni opnieuw tot leven wordt geroepen.

Met de proloog start een zogenaamde 'facebookopera' over Don Giovanni. Op Facebook kan het publiek vriend van Don Giovanni worden. Na 29 mei ontspinnen zich vervolgens nieuwe verhaallijnen rondom hem en zijn liefdes. Bijdragen aan de facebookopera worden, naast professionele schrijvers, ook geleverd door 400 Haagse leerlingen, die workshops in onder meer zingen, schrijven en acteren volgen.

In het najaar volgt de uitvoering van Mozart's Don Giovanni, door OPERA2DAY in samenwerking met het Argentijnse operagezelschap Juventus Lyrica. Voorstellingen worden gegeven in Den Haag, Rotterdam en Buenos Aires. De Haagse leerlingen bezoeken een speciale schoolvoorstelling.

Bij aankomst van de prinses was ik ook aanwezig bij het Haags Montesorri Lyceum en kon ik onderstaande foto's maken. 

Geposte afbeelding

Geposte afbeelding

Koningin Beatrix opent 15e editie Den Haag Sculptuur

Hare Majesteit de Koningin opent op dinsdag 29 mei 2012 op het Lange Voorhout in Den Haag de 15e editie van Den Haag Sculptuur.

Onder de titel "The Rainbow Nation" wordt op het Lange Voorhout, maar ook in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen de ontwikkeling getoond van hedendaagse beeldhouwkunst uit Zuid-Afrika in de afgelopen zestig jaar. De beelden reflecteren de politieke en maatschappelijke omwentelingen in deze periode. 

De exposerende kunstenaars komen van drie generaties. Tot de eerste generatie behoren onder anderen Edoardo Villa, Sidney Kumalo en Noria Mabasa. De tweede wordt vertegenwoordigd door onder anderen Andries Botha, Willie Bester, Jane Alexander en Angus Taylor. Van de derde en jongste generatie zijn werken te zien van onder anderen Mary Sibande, Wim Botha, Paul Edmunds, Nicolas Hlobo, Nandipha Mntambo en Claudette Schreuders.

Den Haag Sculptuur en Museum Beelden aan Zee hebben gekozen voor beeldhouwkunst uit Zuid-Afrika, omdat in juli in Den Haag het Nelson Mandela-monument wordt onthuld. The Rainbow Nation is vanaf 29 mei gedurende de gehele zomerperiode te bezoeken.

 Geposte afbeelding

 Geposte afbeelding

Geposte afbeelding

 Geposte afbeelding

 Geposte afbeelding

 

Mr. Pieter wilde graag Prins Pieter worden

 

Prinses Margriet en Mr. Pieter van Vollenhoven ten tijd van hun verloving.

Pieter van Vollenhoven wilde in 1966 ook prins worden, toen die titel werd toegekend aan zijn zwager Claus. Hij schreef een brief aan toenmalige premier Barend Biesheuvel, waarin hij vroeg waarom hij geen Prins mocht worden. Dit schrijft De Volkskrant vandaag. De desbetreffende brief zit in de nalatenschap van Biesheuvel. Historicus Wilfred Scholten citeert deze brief in de gisteren verschenen biografie 'Mooie Barend' over Barend Biesheuvel.

Volgnes de historicus ging Pieter zelfs persoonlijk verhaal halen bij de premier. Van Vollenhoven vond het discriminatie: 'Claus wel en ik niet'. Van Vollenhoven heeft zijn aanspraak op de titel altijd ontkend. Ook nu zegt hij in een reactie dat hij zich niet kan herinneren dat het zo is gegaan.

BRON: AD.nl

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opent gerestaureerde Tapijtenzaal

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opende op woensdagmiddag 23 mei de gerestaureerde Tapijtenzaal in het museum Huis van Gijn in Dordrecht.

Het Huis van Gijn is het 18e eeuwse woonhuis van bankier en verzamelaar Simon van Gijn (1836 - 1922). In de Tapijtenzaal zijn wandtapijten te zien met scènes uit 'Il pastor Fido', de getrouwe herder, een beroemd toneelstuk uit de 16e eeuw.
 


De Tapijtenzaal in het Huis van Gijn is het enige woonhuis in Nederland waar wandtapijten uit de 19e eeuw bewaard zijn gebleven. Naast restauratie van de zaal zelf is er een educatieve component aan toegevoegd. Via een interactief systeem krijgen bezoekers informatie over de wijze waarop de tapijten zijn gemaakt en de betekenis van de scènes uit het toneelstuk.

De verzameling van Simon van Gijn bestaat met name uit prenten, aquarellen en tekeningen met historische afbeeldingen. Daarnaast verzamelde hij ook keramiek, zilvergoed, porselein en antieke klokken. Al tijdens zijn leven nodigde hij regelmatig gasten uit om zijn verzameling aan huis te bekijken. Na zijn dood werd het beheer van het huis overgedragen aan de Vereniging Oud-Dordrecht. Tegenwoordig is het eigendom van de gemeente Dordrecht. Samen met het Dordrechts museum is het Huis van Gijn onderdeel van de Dordtse musea.

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven is voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds.

Ik was bij vertrek aanwezig en kon onderstaande foto's maken. Gelieve deze foto's niet overnemen zonder toestemming.

 

Kostbaar huwelijksgeschenk voor koningin Sofia

De Oostenrijkse krant 'Die Krone' kwam op 13 mei 2012 met een opmerkelijk verhaal. De Spaanse Koning Juan Carlos zou zijn vrouw Koningin Sofia een 'miljoenen geschenk' hebben gegeven als cadeau voor hun 50-jarig huwelijksjubileum. Het zou gaan om een historische (gele!) diamant die ooit toebehoorde aan 'La Paiva' een van de beroemdste courtisanes van Parijs.

Zou het gaan om een geschenk of is deze diamant een goedmakertje? De Spaanse Koning is afgelopen weken negatief in het nieuws geweest. Tijdens een peperdure trip naar Botswana waar de koning ging jagen op olifanten brak zijn heup. Spanje verkeert momenteel in een grote economische crisis en kon dit snoepreisje van de koning waarderen. De koning bood publiekelijke het Spaanse volk zijn excuses aan. Tijdens deze trip was echter ook de 'vriendin en persoonlijke assistent' van de koning aanwezig. De dame in kwestie is prinses Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

In Koninklijke kringen was het vroeger gebruikelijk om bij bijzondere gelegen juwelen cadeau te geven. Bijvoorbeeld als bruidschat, bijzondere verjaardagen en huwelijksverjaardagen.
Verder gaan er ook nog verhalen rond dat Koning Juan Carlos een diadeem terug heeft gekocht wat eerst in het bezit was van de Spaanse Koninklijke familie. Het hof doet, over de juwelen nog over de huwelijksproblemen, geen uitspraken.

Er moet echter wel vermeld worden dat 'Die Krone'  niet één van de betrouwbaarste kranten van Oostenrijk is.


Artikel 'Die Krone' deel 1

Artikel 'Die Krone' deel 2

'La Paiva' diamonds for Queen Sofia of Spain?

Prinses Máxima bij oratie hoogleraar Prince Claus Chair

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is maandagmiddag 21 mei 2012 aanwezig bij de oratie van prof. Stella Quimbo in het International Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag.

Prof. Quimbo is op voordracht van het curatorium van de Prince Claus Chair in Development and Equity door het college van bestuur van het ISS benoemd tot hoogleraar op de Prince Claus Chair. Zij gaat onderzoek doen naar de toegankelijkheid van gezondheidszorg voor kinderen en andere groepen van de bevolking. 

De Filipijnse Stella Quimbo (1969) is professor aan de economische faculteit van de Universiteit van de Filipijnen. In haar oratie laat mevrouw Quimbo met een project in de Filipijnen zien op welke wijze de overheid maatregelen kan nemen die een direct effect hebben op de gezondheid van de bevolking en de kosten van de zorg. In dit project staan een zorgverzekering voor kinderen en een betere beloning voor zorgverleners centraal. Mevrouw Quimbo heeft veel gepubliceerd over gezondheidszorg, de toegankelijkheid tot de gezondheidszorg en zorgverzekeringen.

Het curatorium van de Prince Claus Chair staat onder voorzitterschap van Prinses Máxima. Sinds dit jaar wordt de leerstoel niet voor één jaar, maar voor twee jaar bekleed. Uitmuntende, jonge academici uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, de Cariben of de Stille Oceaan komen hiervoor in aanmerking. De benoeming geschiedt beurtelings aan de Universiteit Utrecht en het Institute of Social Studies. De beide instellingen willen met de leerstoel onderzoek en onderwijs in de ontwikkelingssamenwerking bevorderen in overeenstemming met de inzichten en ideeën van Prins Claus. (RVD)

Foto's met veel dank aan Gera Nieland van www.haagsallerlei.nl

Doop prinses Estelle van Zweden

De dochter van de Zweedse kroonprinses Victoria en Prins Daniel is vandaag gedoopt in slotkapel van het Koninklijk Paleis te Stockholm. Het prinsesje, geboren op 23 februari 2012, werd door haar vader, Prins Daniel, kerk in gedragen. De Lutherse dienst werd geleid door de Anders Wejryd.
 

Aan het begin van de dienst werd de dopeling ingezegend door Anders Wejryd. Na de doop kreeg Estelle van haar opa, Koning Carl Gustav, de Orde van Serafijnen opgespeld. Haar eerste officiele orderlint. Prins Daniel kreeg deze na zijn huwelijksinzegening overhandig van de koning.
 

Het prinsjes heeft vijf peetouders waaronder de Prins van Oranje, Prins Carl Philip, de Deense Kroonprinses Mary, de Noorse Kroonprins Haakon en Anna Westling Söderström.

De banden met Oranjes zijn wel opmerkelijk. Koningin Juliana was peettante van de huidige koning Carl XVI Gustaf (1946), diens grootvader, de latere koning Gustav VI Adolf was peetvader van prinses Marijke Christina (1947), koningin Beatrix is peettante van Victoria (1977), die op haar beurt weer peettante is van prinses Amalia (2003). (bron: royalblog)
 

Bij de doopdienst waren naast de Zweedse koninklijke familie en de familie van prins Daniel waren de koninklijke families uit Europa goed vertegenwoordig.

 • H.M. Koningin Margrethe en Prins Henrik van Denemarken
 • Z.K.H. Prins Willem-Alexander en H.K.H. Prinses Máxima
 • Z.K.H. Prins Filip en H.K.H. Prinses Mathilde van België
 • Z.K.H. Prins Frederik en H.K.H. Prinses Mary van Denemarken
 • Erggroothertog Guillaume en zijn verloofde gravin Stephanie de Lannoy
 • Z.K.H. Kroonprins Haakon, prinses Martha-Louise en haar man Ari Behn
   

Fotogallerij Daylife

 

 

Koningin Beatrix krijgt eigen pizza

Hare Majesteit Koningin Beatrix, die graag en veel in Italië komt, krijgt een eigen pizza. Op de wereldpizzadagen in Napels worden vanaf maandag 28 mei 2012 zeven nieuwe pizza's gepresenteerd. Alle nieuwe pizza's zijn vernoemd naar koninklijke hoogheden.

Het is overigen niets de eerste keer dat een pizza vernoemd wordt naar een koninklijk persoon. De wereldberoemde pizza Margherita is vernoemd naar de Italiaanse koningin Margherita, de vrouw van Koning Umberto I.

De ingredienten voor de nieuwe pizza's worden gemaakte met gecertificeerde ingrediënten uit de buurt van de Italiaanse stad Napels. De pizza Beatrix zal onder andere maakt worden met kleine trostomaatjes van Piennolo. Tot en met woensdag 30 mei 2012 zijn de pizza te proberen op het evenement in Napels.

De andere pizza's zijn vernoemd naar de Hertogin van Cambridge (beter bekend als Kate Middleton), Kroonprinses Mary van Denemarken, Kroonprinses Victoria van Zweden, de prachtige Charlotte Casiraghi uit Monaco (kleindochter van Grace Kelly) en Carlo en Camilla van Borbone Sicilië.

Koningin bij jubileumconcert violiste Emmy Verhey

Afgelopen zondagmiddag woonde Hare Majesteit de Koningin, in de Nieuwe Kerk, in den Haag het 50-jarig jubileum concert van Violiste Emmy Verhey bij.

Tijdens het concert zal Emmy Verhey onder meer een werk spelen van de componist Otto Ketting. Het werk gaat met dit concert in wereldpremière. Verhey speelt het jubileumconcert met pianist Paul Komen, klarinettist Frank van den Brink en met laureaten van het Prinses Christina Concours.
 
Emmy Verhey maakte op haar twaalfde haar officiële debuut met het Frysk Orkest. Op haar zeventiende was zij de jongste laureate tijdens het Tsjaikovski Concours in Moskou. Hierna ontwikkelde zich een internationale carrière.


Onderstaande foto's zijn gemaakt en gepubliceerd met toestemming van Gera Nieland. Gelieve deze foto's niet over te nemen op andere websites zonder toestemming. De website van Gera Nieland is zeker een bezoekje waard: http://haagsallerlei.nl/
 

Foto's: Gera Nieland van www.haagsallerlei.nl

 
 

Prinses Máxima aanwezig bij concert in Barbican Hall in Londen

Op zondagmiddag 20 mei was Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima, in de Barbican Hall te Londen, aanwezig bij een concert  van het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van dirigent Bernard Haitink. De prinses kwam echter niet alleen want haar schoonzus Prinses Mabel, gekleed in het zwart met zonnebril, vergezelde haar. Het was een van de eerste officiele optredens van Mabel na het tragische ongeval van haar man prins Friso.
 
Het doel van dit concert is om internationale aandacht te geven aan het Nederlandse Orkest. Het concert in Londen was de laatste in een serie van drie concerten. De eerdere twee concerten waren in Brussel en Parijs.  
 
Prinses Máxima is sinds 2005 beschermvrouwe van het Koninklijk Concertgebouworkest. De Prinses woonde eerder op zaterdag 17 maart in de Salle Pleyel in Parijs een concert bij van het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Valery Gergiev. 
 
 
Diamanten Regeringsjubileum
Eerder op de dag waren de Prins van Oranje en prinses Máxima aanwezig bij een informele lunch in het Coworth Park Hotel in Ascot. Op de website van de Roemeense Koninklijke familie stonden foto's waarop de Prins van Oranje en prinses Máxima waren te zien, poserend met Koning Mihai en kroonprinses Margarita en haar man prins Radu.
 

 

Foto's: Principele Radu

 

Doop prinses Athena

Prinses Athena Marguerite Françoise Marie zo heet de jongste dochter van prins Joachim en prinses Marie. De namen zijn bekend gemaakt tijdens de doopplechtigheid op zondagmiddag 20 mei 2012 in de kerk van Møgeltønder. Het prinsesje, dat op 24 januari 2012 geboren werdt, ging tot gisterenmiddag 'naamloos' door het leven. In Denemarken is het gebruikelijk dat de namen pas bij de doop bekend gemaakt worden.


De naam Athena is een zelfgekozen naam van het prinselijk paar. Marguerite verwijst naar de Deense koningin en oma van het prinsesjes, Françoise is naam van Marie's moeder en Marie spreekt voorzich.


De peetouders van prinses Athena zijn:
 

 • Gregory Grandet en Edouard Cavallier (twee halfbroers van prinses Marie)
 • Diego de Lavandeyra
 • Julia Mira Baud (beste vriendin van prinses Marie
 • Henriette Steenstrup (goede vriendin van het paar)
 • Carina Axelsson (de partner van prins Gustav Sayn-Wittgenstein-Berleburg)
   

Onder de gasten waren natuurlijk de leden van de Deense koninklijke familie aanwezig. De tweeling van kroonprins Frederik en kroonprinses Mary waren niet bij de doop aanwezig.

Het prinsesje heeft nog een ouder broertje, prins Henrik (2009) en twee halfbroers, Nikolai en Felix uit het eerste huwelijk van prins Joachim en Alexandra Manley. Ze staat momenteel tiende in de lijn van troonopvolging in het Deense Koninklijkhuis.


De officiele foto's:

 

 

Diamond Jubilee

De Britse koningin Elizabeth vierde gisteren haar diamanten regeringsjubileum met een lunch op Windsor Castle. Voor de lunch waren staatshoofden uit de uit hele wereld uitgenodigd. De BBC maakte vrijdagmorgen de gastenlijst bekend. Onder de genodigden waren onder andere: Koningin Beatrix, de Scandinavische koningsparen, het Belgische koningspaar. Opmerkelijk was ook dat de Japanse  keizer Akihito en zijn vrouw keizerin Michiko aanwezig waren. De keizer kampt de laatste jaren met gezondsheidsproblemen maar wilde dit feest toch niet missen. 

 

Bahrein, Spanje en Swaziland
Veel kritiek kwam er op de aanwezigheid van de Koning van Bahrein en de Koning van Swaziland. De koning van Bahrein wordt bekritiseerd vanwege de onderdrukking van anti-regeringsdemontraties en het schenden van de mensenrechten. De koning van Swaziland ligt zwaar onder vuur vanwege zijn uitbundige levensstijl terwijl zijn volk in grote armoede leeft. Koningin Sofia van Spanje mocht van de Spaanse regering niet ingaan op de uitnodiging van koningin Elizabeth. De graaf van Wessex brengt binnenkort een bezoek aan Gibraltar, een gedeelte van het Verenigd Koninkrijk. De Spanjaarden proberen echter al sinds 1713 dit gebied van de Britten terug te krijgen. 


Groepsfoto
Voor aanvang van de lunch werd een groepsfoto gemaakt van de jubileren vorstin met de andere regerende vorsten en vorstinnen. Naast koningin Elizabeth II kwamen koning Mihai (rechts van de vorstin) en Koning Simeon (links) te zitten. Dit is opmerkelijk want bij de koningen zijn officieel niet meer aan de macht.  

 

Tijdens de lunch waren ook veel andere leden van de Britse koninklijke familie aanwezig zoals de graaf en gravin van Wessex, de hertog van York en zijn dochters de prinsessen Beatrice en Eugenie. Natuurlijk ging de meeste aandacht uit naar de hertog en hertogin van Cambridge. Zij hebben tijdens deze lunch uitgebreid kennis kunnen maken met hun koninklijke collega's. 

 

's Avonds was er nog een diner voor alle koninklijke gasten, aangeboden door de prins van Wales en zijn vrouw de hertogin van Cornwall. Echter niet alle royals waren op dit feest aanwezig. Koningin Beatrix stond niet meer op de gastenlijst en ook het Belgische koningspaar was niet meer aanwezig. Koningin Beatrix bracht naar alle waarschijnlijkheid een bezoek aan haar zoon, prins Johan Friso, die nog steeds in coma ligt in het Engelse Wellington ziekenhuis. Prinses Máxima brengt a.s. zondagmiddag een bezoek aan de Barbican Hall in Londen waar ze een orkest bij woont van het Koninlijk Concertgebouworkest.

 

Welkom

Hartelijk welkom op mijn nieuwe blog waarop ik jullie op de hoogte wil gaan houden van al het koninklijke nieuws in binnen en buitenland.

 

Mijn 'officiele' website www.hw-photoall.nl zal ook gewoon blijven bestaan.

 

Veel plezier en graag zie ik jullie reacties te gemoet.

 

Met vriendelijke groet,
Gert-Jan

 

© RVD

Blog Stats

 • Total posts(13)
 • Total comments(0)

Forgot your password?